Lisanslı Depoculuk Teşvik Sistemi Hakkında

Bakanlar Kurulu’nun “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki 2012/3305 sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 2017/10111 sayılı Kararı” 3 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 17 nci maddesine eklenen (r) bendi ile lisanslı depoculuk yatırımları, 5’inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilecektir. Söz konusu yatırımlar, 6’ncı bölgede yer alması halinde bulunduğu bölge desteklerinden yararlanacaktır.

Lisanslı depoculuk faaliyeti kapsamında teşvikten faydalanmak için gerçekleştirilecek asgari yatırım tutarının 1.000.000,00.-TL. tutarında olması gerekmektedir.

Yararlanılabilecek teşvik unsurları aşağıda sıralanmıştır.

  • Katma Değer Vergisi İstisnası: Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve/veya yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır. Yatırımcıların, 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 13/d maddesi hükmü çerçevesinde KDV istisnasından faydalanabilmeleri için öncelikle Ekonomi Bakanlığı ya da Bakanlığın yetkilendirdiği idareler tarafından düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti: Teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
  • Kurumlar Vergisi İndirimi: 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesi çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi, öngörülen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar aşağıda belirtilen oranlarda indirimli olarak uygulanır. Lisanslı depoculuk yatırımı 5 nci Bölge teşviklerinden faydalanacağı için;

Yatırıma Katkı Oranı: %40 , Kurumlar Vergisi İndirimi Oranı: %80 oranları uygulanacaktır.

  • Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesindeki kayıtlı istihdamı aşmamak şartıyla, komple yeni yatırımlarda, teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla sağlanan istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı Bakanlık bütçesinden karşılanır. Destek süresi 7 yıl ile sınırlıdır. İşverenin sosyal güvenlik işyeri numarası altında ilgili mevzuatta belirlenen alt işverenler tarafından istihdam edilen işçi sayısı da dikkate alınabilir.

 

  • Faiz Desteği: Teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteği olup, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. Ödenecek Faiz veya kar payının (5nci bölgeye münhasıran) TL cinsi kredilerde 5 (beş) puanı, döviz kredilerinde 2 (iki) puanı azami ilk beş yıl için ödenmek kaydıyla bütçeden karşılanabilir.
  • Ayrıca yatırıma yönelik harç, damga ve emlak vergisi muafiyetleri de mevcuttur.

Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için yapılacak müracaatlarda aşağıda belirtilen belgeler aranır:

  • Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerce imzalı müracaat dilekçesi.
  • Temsil ve ilzama yetkili kişilere ait noter tasdikli imza sirküleri. Her sayfası temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerce imzalı ve kaşeli yatırım bilgi formu, taahhütname ve makine-teçhizat listeleri.
  • Bakanlığa yapılacak müracaatlarda, Dörtyüz Türk Lirası tutarındaki meblağın Bakanlık Döner Sermaye İşletmesine ait hesaba yatırıldığına dair belge.
  • Firmanın ortaklık yapısı, sermaye miktarı ve faaliyet konuları açısından nihai durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi aslı veya noterden veya sicil merciinden tasdikli örneği.
  • Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumuna muaccel olmuş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmadığına veya tecil ve taksitlendirildiğine ya da yapılandırıldığına ve yapılandırmanın bozulmadığına dair Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimlerinden alınacak yazı veya Kurumun elektronik bilgi iletişim ortamından alınacak barkodlu çıktı.
  • 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden, sadece ÇED Yönetmeliği eki listelerde yer alan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” şartı aranması gereken yatırım konuları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan Karar veya Karara ilişkin yazı.
  • Yatırımın Karakteristiğine Bağlı Olarak Teşvik Belgesi Talebinde Bulunulmadan Önce İlgili Mevzuatı Gereği Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Alınması Gereken Bilgi ve Belgeler.
2018-02-13T17:47:31+03:00