Bilindiği üzere 27.01.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6770 Sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Kurumlar vergisi ve geçici vergi oranı” başlıklı 32. maddesine yeni bir fıkra eklenerek “KOBİ Birleşmeleri”nde indirimli kurumlar vergisi uygulaması getirilmişti. Bahse konu yasal düzenlemenin uygulanmasına yön vermek üzere, Bakanlıkça 11.02.2017 tarihinde 12 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği yayımlanmış olup, üretici KOBİ’lerin birleşmesine % 75’e kadar oran indirimi gelmiştir.
İndirimli Kurumlar Vergisi uygulamasından KVK’nın 19. maddesinin birinci fıkrası kapsamında birleşen, sanayi sicil belgesi olan ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) yararlanabileceklerdir. Dolayısıyla, sanayi sicil belgesini haiz olmakla birlikte fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmeyen veya fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmekle birlikte sanayi sicil belgesini haiz olmayan KOBİ’ler, diğer şartları taşısalar dahi bu teşvikten yararlanamazlar.
Bu şekilde bir birleşme sonucunda, birleşen yani diğer KOBİ’ye devrolan şirketin birleşme tarihine kadar olan kazancına, diğer KOBİ’yi devralan şirketin ise 3 yıllık kazancına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanacaktır. Bu üç yıllık süreye, birleşmenin gerçekleştiği hesap dönemi de dâhil olup, her iki KOBİ de indirimli kurumlar vergisi oranını sadece üretim faaliyetinden sağlanan kazanca uygulayabileceklerdir.
KOBİ niteliğinde olmayan kurumlarla gerçekleştirilen devirlerde söz konusu hükümlerden yararlanılması mümkün olmayacak. Diğer taraftan, üretim faaliyetleri dışında elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi oranı indirimli uygulanmayacaktır.
Hâlihazırda küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ), 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan ve mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimler veya girişimler olarak tanımlanmıştır.
Devir tarihinden sonra, devir tarihi itibarıyla faaliyette bulunulan alanlardan farklı alanlarda üretim faaliyetlerine başlanılması halinde, bu yeni üretim faaliyetlerinden kalan süre içerisinde elde edilen kazançlara da söz konusu fıkra hükmü kapsamında kurumlar vergisi oranı indirimli olarak uygulanabilecektir.
Ayrıca, birleşmeden sonra birleşilen kurumun KOBİ niteliğini kaybetmesi münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına kurumlar vergisi oranının indirimli olarak uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir.
Bilgi edinilmesini rica ederiz.
Saygılarımızla;
Nevzat BARAK
YMM/Bağımsız Denetçi