(Yürürlüğe Giren Bazı Mali ve Ekonomik Değişikliler)

Sayı     : 2022/6                                                                                                          İsk.; 12.05.2022

Konu   : Uygulama Değişiklikleri

Son günlerde ekonomide meydana gelen hızlı değişim ve gelişmeler nedeniyle yürürlükte olan mali ve ekonomik düzenlemelerde de değişimler yaşanmaktadır. Büromuza yapılan müracaatlar değerlendirildiğinde aşağıdaki hususların açıklanmasına gerek görülmüştür.

1- Genel anlamda tüm ihracat bedellerinin döviz cinsinden (istisnalar hariç) yurda getirilmesi zorunludur. Ancak T.C. Merkez Bankası tarafından yapılan düzenlemeye göre, 25.04.2022 tarihinden itibaren, her ihracat beyannamesi ile ilgili olarak 15.000.-$ (Onbeşbin USD)’na kadar bedellerin yurda getirilme ve ilgili yerlerde bozdurulma mecburiyeti bulunmamaktadır. Fakat bilançolarda görülen dövizli alacakların da değerlemeye tabi tutulacağı unutulmamalıdır.

2- (İBKB) veya (DAB)’a bağlanan ihracat bedellerinin (18.04.2022 tarihinden sonra) en az %40’ının Döviz Alış Kuru üzerinden bankaya bozdurulması gerekmektedir. 

3- 19.04.2022 tarihinden itibaren Türkiye’de YERLEŞİK kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri; taşıt satış sözleşmesi dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde (mal satış-alışı dahil) sözleşme bedelini ve bu sözleşmeden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür. Ancak, ödeme yükümlülüklerinin Türk Lirası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur. Bir başka anlatımla, bu yükümlülüklerin artık döviz olarak gerçekleştirilmesi mümkün değildir.

Bu çerçevede, taşıt dışındaki menkul satışlarına ilişkin faturalar halen döviz cinsinden düzenlenebilecek ancak döviz cinsinden düzenlenen bu faturalara konu ödemeler ancak Türk Lirası cinsinden yapılabilecektir.

4- Bankalar, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ile 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketlere uygulanacak olan Kurumlar Vergisi nispeti, 2022 yılı dönemi dahil % 25’e çıkartılmıştır.

5- VUK’nun 359 ncu maddesinde yer alan hapis cezalarının üst sınırı artırılmış, kaçakçılık cezalarına hükmedilecek cezalar için TCK’nun 43 ncü maddesinde yer alan “zincirleme suç” hükümlerinin uygulanması öngörülmüş, 359 ncu maddede sayılan suçlar bakımından soruşturma ve kovuşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi ve bu kapsamda belli koşullarla cezalarda indirim yapılması hükme bağlanmıştır.

Bilgi edinilmesini arz ve rica ederiz.

Saygılarımızla;

BARAK Danışmanlık ve YMM A.Ş.  

2022-10-24T13:35:19+03:00